Studia podyplomowe:
Menedżer produktów żywnościowych
Dlaczego warto wybrać studia Menedżer produktów żywnościowych?
- Poznasz techniki twórczego myślenia oraz aktywnego poszukiwania pomysłów i rozwiązań,
- dowiesz się, jakie są etapy i metodologia prowadzenia procesu projektowania oraz rozwoju produktów żywnościowych,
- nauczysz się przeprowadzać efektywną komercjalizację oraz będziesz wiedział, jak monitorować skuteczność wdrożenia nowych produktów na rynek,
- nabędziesz umiejętności związane z projektowaniem i dokumentowaniem procesu FPD,
- nauczysz się wdrażać i utrzymywać rozwiązania systemowe, ukierunkowane na opracowywanie nowych produktów żywnościowych, doskonalenie ich jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego zgodnie z wymaganiami systemów BRC i IFS.
Cel studiów:
Zdobędziesz wiedzę oraz umiejętności z zakresu projektowania i doskonalenia produktów żywnościowych w firmach przemysłu spożywczego. Poznasz nowoczesne metody wdrażania innowacji produktowych w przemyśle spożywczym.
Profil uczestnika:
Ten kierunek studiów jest dla Ciebie, jeżeli:
- pracujesz w działach R&D odpowiedzialnych za projektowanie i rozwój produktów żywnościowych oraz wprowadzanie ich na rynek (jesteś kierownikiem projektu, technologiem żywności),
- jesteś pracownikiem jednego z działów: kontroli jakości, zakupów, sprzedaży i marketingu, interesujesz się identyfikacją trendów rozwojowych w branży spożywczej i chcesz poznać skuteczne metody ich aplikacji w procesie opracowywania, doskonalenia i komercjalizacji nowości produktowych.
Informacje:
Studia podyplomowe Menedżer produktów żywnościowych zostały utworzone przez Katedrę Towaroznawstwa Żywności na Wydziale Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie – obecnie Katedra Jakości Produktów Żywnościowych w Instytucie Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem. Od 2021 r. znajdują się w ofercie Krakowskiej Szkoły Biznesu Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie przy współpracy z Katedrą.
Po obronie pracy końcowej otrzymasz:
> dyplom wydany przez Krakowską Szkołę Biznesu Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie,
> świadectwo ukończenia studiów podyplomowych (zgodnie z Ustawą z dnia 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce, Dz.U. z 2021, poz. 478).
Czesne
3250 zł/semestr
Forma studiów
stacjonarna
Liczba godzin
186 godzin
2 semestry
Forma zaliczenia
praca końcowa
Dyrektor kierunku
dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz
Kontakt
Menedżer kierunku
mgr Renata Wójcik
Tel. 12 293 75 96
E-mail:
renata.wojcik@uek.krakow.pl
Program studiów
- Projektowanie produktów żywnościowych
- Design Thinking w rozwoju produktu
- Analiza dekompozycyjna produktu
- Analiza sensoryczna
- Substancje dodatkowe w projektowaniu żywności
- Nowoczesne technologie w produkcji żywności
- Dietetyka a rozwój produktu
- Metody badań konsumenckich
- Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności
- Wymagania prawne w zakresie wprowadzania na rynek nowych produktów
- Innowacje w opakowalnictwie żywności
- Design w projektowaniu żywności
- Ryzyko w rozwoju nowych produktów
- Komercjalizacja produktów żywnościowych – model marketingowy Canvas
- Metody i techniki rozwiązywania problemów i doskonalenia produktu (FMEA)